Verlenging tijdelijke noodopvanglocatie Expohal

Foto: Redactie

De noodopvang in de Expohal in Assen mag door het COA drie maanden langer worden gebruikt. Dat meldt de gemeente. Met dit besluit van het college heeft het COA de mogelijkheid om de hal tot 1 april 2024 te gebruiken als wachtkamer van het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Opening nieuwe wachtkamer

Sinds 1 juli 2023 wordt de Expohal gebruikt als wachtkamer. De huidige overeenkomst loopt op 31 december 2023 af. Het COA zoekt naar andere locaties waar de wachtkamerfunctie kan worden ingevuld en heeft een aantal locaties op het oog, die nog niet allemaal gereed zijn. De inrichting hiervan gaat begin januari 2024 van start en zal enige weken duren. Als deze locaties klaar zijn om asielzoekers op te vangen, wordt de opvang in de Expohal afgebouwd. Het COA verwacht dat dit tot 1 april 2024 duurt en heeft de gemeente Assen daarom gevraagd om de hal tot die tijd te mogen blijven gebruiken als wachtkamer van Ter Apel, met een maximum van 500 opvangplekken. De opvang in de Expohal wordt zoveel eerder beëindigd als mogelijk.

Voorkomen leegstand

Het proces voor de omgevingsvergunning voor de ontwikkeling van de hal loopt, maar de verwachting is dat deze niet voor juni 2024 verleend wordt. Dit betekent dat de hal leeg staat vanaf 1 januari 2024 voor in ieder geval een aantal maanden. De behoefte aan tijdelijke opvang is nog steeds groot.

Kortstondig verblijf in de Expohal

Asielzoekers moeten zich altijd eerst aanmelden in Ter Apel, maar als er teveel mensen tegelijkertijd zich melden en er geen plaats is, worden zij voor een aantal dagen naar aan andere locatie gebracht in afwachting van hun registratie en identificatie. Deze locaties worden wachtkamers genoemd.

In de praktijk betekent dit dat mensen die zich melden in Ter Apel, maar waarbij het proces niet direct kan worden opgestart, worden overgebracht naar de Expohal. Bij aankomst in Assen volgt eerst een medische screening. Het verblijf in de Expohal is maximaal 3 tot 5 dagen. Op de dag van de afspraak voor identificatie en registratie gaan de asielzoekers naar Ter Apel en stromen vervolgens door naar een andere opvanglocatie.

De opvang in de Expohal is een noodopvang en daardoor sober van aard. De mensen worden door het COA voorzien van eten, drinken, toiletartikelen en een slaapplek. Ook zorgt het COA voor activiteiten om verveling te voorkomen. Uiteraard is er volgens de gmeente aandacht voor alle aspecten van veiligheid. Bij de Expohal wordt 24 uur per dag beveiliging ingezet.

Omliggende bedrijven en omwonenden zijn geïnformeerd over dit besluit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen