Woningmarktmonitor Assen 2023: Versnelling woningbouw krijgt vorm

27 sep , 9:20 Gemeente
kloosterveen kloosterakker nieuwbouw woningen
De ingezette versnelling van de woningbouw in Assen begint resultaten op te leveren. Dat blijkt uit de Woningmarktmonitor 2023, meldt de gemeente.
De groei van de woningvoorraad zal dit jaar voor het eerst uitkomen boven de in het bestuursakkoord afgesproken netto toename van tenminste 300 woningen per jaar. Met de plannen die nu bekend zijn, komt Assen naar verwachting in 2026 op koers van de gewenste ontwikkelingen voor sociale huurwoningen.
Na jaren van dalende cijfers op het gebied van vergunde woningen, wordt dit jaar voor het eerst de in het bestuursakkoord vastgelegde doelstelling van minimaal 300 netto toegevoegde woningen per jaar overschreden. Met de huidige plannen zal Assen naar verwachting in 2026 op koers liggen om de beoogde doelstellingen voor sociale huurwoningen te behalen.
De jaarlijkse Woningmarktmonitor Assen brengt planvorming, realisatie en effecten op de woningmarkt in beeld. Voor de gemeente is de monitor een instrument om te signaleren om knelpunten te signaleren en waar de uitvoering van het woonbeleid aandacht vraagt. De belangrijkste conclusie van de woningmarktmonitor 2023 is dat er meer aanbod van koop- en huurwoningen komen en dat een verdere versnelling van de bouw noodzakelijk is.
Hoewel er vorig jaar per saldo 221 woningen zijn toegevoegd aan de woningvoorraad van Assen, blijft dit nog steeds onder het gewenste niveau van 300. Het feit dat een groot deel van de bouwopgave moet plaatsvinden in de bestaande stad speelt hierbij een rol. In samenwerking met het Rijk, de provincie en de regio wordt daarom ingezet op versnelling van de woningbouw. Vorig jaar werd een programmamanager woningbouw aangesteld en werd samen met de woningcorporaties een Taskforce Sociale Woningbouw opgericht. Ook de oplevering van 150 flexwoningen op de Groene Dijk volgend jaar zal bijdragen aan de noodzakelijke versnelling van de woningbouw.

Beperkt aanbod op de koopmarkt

De marktsituatie was vorig jaar anders dan voorheen door de gestegen hypotheekrente, gestegen kosten (inflatie) en een laag consumentenvertrouwen. Het aanbod van zowel bestaande als nieuwe koopwoningen bleef te krap voor Assense begrippen. Door een iets ruimer nieuwbouwaanbod werden er wel meer nieuwe woningen, maar minder bestaande woningen en kavels verkocht. De verkooptijd van bestaande woningen nam vorig jaar toe, maar was met gemiddeld 32 dagen nog steeds uitzonderlijk kort. De gemiddelde prijs van bestaande koopwoningen in Assen steeg vorig jaar met 2%.

Steeds meer mensen actief op zoek naar huurwoning

Het aantal ingeschreven woningzoekenden voor een sociale huurwoning in Assen nam vorig jaar met 12 procent toe naar 12.566 aan het eind van het jaar. Bijna 30 procent van de woningzoekenden is een starter. De rest heeft een huur- of koopwoning. Zo’n 1.900 woningzoekenden (16% van alle inschrijvingen) reageerden vorig jaar actief op woningaanbod in Assen. Daarmee was het aantal huishoudens dat actief zoekt opnieuw groter dan voorheen. De wachttijd voor een sociale huurwoning nam vorig jaar iets af naar gemiddeld 6,9 jaar.