WZA biedt laagdrempelige informatie over medicatie in MijnWZA

26 sep , 9:20 Nieuws
wza 1 1
Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) biedt sinds kort de Kijksluiter aan in het digitale patiëntendossier MijnWZA. Via de Kijksluiter kunnen patiënten animatievideo’s bekijken waarin ze op een eenvoudige manier alle belangrijke informatie krijgen over hun medicijnen. Op deze manier probeert het WZA goed medicijngebruik zo makkelijk mogelijk te maken.
Bij het verlaten van het ziekenhuis krijgen veel patiënten medicijnen voorgeschreven. Deze medicijnen werken het beste als ze goed worden gebruikt. Maar in de praktijk blijkt dat meer dan de helft van de patiënten moeite heeft met het begrijpen en onthouden van informatie over de medicatie.
Het gevolg is dat patiënten de medicijnen niet goed innemen. We merken bijvoorbeeld dat patiënten medicijnen overslaan of stoppen zonder het te overleggen met een arts. Zeker wanneer de medicijnen nodig zijn om klachten te voorkomen en het effect niet direct merkbaar is, is dat een grote valkuil. Als patiënten de medicijnen niet goed gebruiken kan dat weer voor allerlei problemen zorgen. In de eerste plaats dat de behandeling niet op de goede manier verloopt.

‘Lastig’

Ziekenhuisapotheker Elsbeth Helfrich herkent het probleem. “Het is best lastig om de informatie over medicijnen te begrijpen en te onthouden. Vooral als er verschillende medicijnen worden gebruikt, komt er veel informatie op patiënten af. Daarom hebben we in het WZA ervoor gekozen om gebruik te maken van de Kijksluiter.”
Op Kijksluiter.nl staan allemaal korte animatievideo’s over verschillende medicijnen. In begrijpelijke taal krijgt de patiënt de belangrijkste informatie over medicijnen uitgelegd. De video laat zien hoe je de medicijnen moet innemen en waar je op moet letten. “De animaties zijn heel helder en de patiënt kan ze zo vaak bekijken als nodig is.”

Informatie op maat

Schrijft de arts in het WZA medicijnen voor? Of haalt een patiënt medicijnen op in de Wilhelmina Apotheek? Dan staat de informatie over deze medicijnen automatisch ook in het digitaal dossier MijnWZA. Daar staat meestal ook de bijbehorende video van de Kijksluiter. Deze informatie wordt de patiënt op maat aangeboden. In een video wordt ook rekening gehouden met de leeftijd, geslacht en de reden waarom het medicijn wordt voorgeschreven.

QR-code op het doosje

Op alle medicijnen die een patiënt voor het eerst krijgt en die in de Wilhelmina Apotheek wordt meegeven, wordt nu standaard een QR-code op het naam-etiket geprint. Deze QR-code leidt de patiënt rechtstreeks naar de animatievideo van Kijksluiter over het desbetreffende medicijn.