Voordat de column start, wil ik even je aandacht voor iets anders. Geniet jij van mijn columns? Zou je twee minuten de tijd willen nemen om op mij te stemmen?
Breng nu je stem uit! (dutchfitnessawards.nl) Dankjewel!
Geld! Ik kan mij niet herinneren dat ik in mijn voorgaande columns over dit onderwerp geschreven heb. Ik heb het zeker niet bewust gemeden, het is gewoon nog niet ter sprake gekomen. Nou daar gaan we dan! Skeer, millies, donnie, ekkie, stacken, pap, bankoe, barkie en doekoe.
Ik heb ze nog meegemaakt hoor, de guldens. Ken je de klassiekers nog? Stuiver, dubbeltje, kwartje, gulden, rijksdaalder, geeltje, joet en meier. Heel leuk al deze benamingen en ook de straattaal van tegenwoordig, maar daar draait het natuurlijk niet om. We moeten het vooral hebben over de money mindset: ‘Visualiseer hoeveel jij wilt hebben en zo wordt geld energie, het gaat stromen. Zorg ervoor dat je op de juiste trilfrequentie zit en dan heb je geld in overvloed.’ Heb je al behoefte aan een teiltje?
Dit kan vast minder ‘zum kotsen’ omschreven worden. Money mindset, ik zou het zo omschrijven: het is je geldbewustzijn, wat voor relatie heb jij met geld en hoe ga je ermee om? En daarvoor moeten we eerst de historie in duiken. Vroeger. Ik denk dat mijn ouders in mijn jeugd niet rijk en ook niet arm waren. Middenmoters misschien? Als we op vakantie gingen, dan gingen we kamperen. We gingen niet vaak uit eten. We kregen een tweedehands of derdehands fiets. Mijn moeder hield vaak een kasboekje bij. Ik ben voor mijn gevoel nooit iets tekort gekomen: ik deed aan sport en zat op muziekles en we deden genoeg leuke dingen. We kregen zakgeld, wat elk jaar een beetje meer werd. Op een latere leeftijd kregen we kleedgeld. Mijn vader zegt altijd gekscherend: “We hebben geen geld, maar wel heel veel spullen.”
Mijn jeugdanekdote over geld: Mijn zus en ik kochten toen we heel jong waren Hubba Bubba kauwgom van ons zakgeld. We lieten het aan onze moeder zien en ze zei dat we het terug moesten brengen en ons geld terug moesten vragen. Wij durfden het geld niet terug te vragen en legden de knalroze verpakkingen terug in het schap en liepen de winkel weer uit, terwijl we ervoor betaald hadden.
We deden vroeger geregeld een heitje voor een karweitje, zo wasten we de auto’s van onze ouders en hun vrienden. Ik begon heel jong met bijbaantjes. Ik bracht folders rond, paste op kinderen en later stond ik leliebollen te sorteren, deed ik aan asperges steken en maakte huizen schoon. Toen ik ging studeren wilde ik niks lenen, waardoor ik heel veel uren als caissière aan het werk was. In datzelfde jaar stopte ik met mijn studie en werd op mijn negentiende militair, waardoor ik op jonge leeftijd een fulltime baan met salaris had.
Ik heb nooit een studieschuld gehad en verdiende een hoop geld tijdens twee uitzendingen in Afghanistan. Als verrassing maakte ik geld naar mijn ouders over en betaalde een groot deel van mijn zus en zusje hun rijbewijzen. Ik vond het altijd heel lastig als vrienden voor mij betaalden tijdens etentjes. Ik trakteer graag. Dat heeft denk ik niet zo heel veel met geld te maken, maar meer met controle hebben en mijn sterke onafhankelijkheidsgevoel. Ik word er steeds beter in om een cadeau van een ander te ontvangen. Ik ben niet echt materialistisch. Ik heb een goedkoop mobieltje, draag jarenlang dezelfde kleding en zolang iets niet stuk is, vervang ik het niet.
Ik startte mijn bedrijf vanuit passie, want het was in eerste instantie nooit de bedoeling om defensie te verlaten. Twee jaar lang gaf ik in de weekenden bootcamp en personal trainingen. Het was een hele spannende geldkeuze om mijn fulltime baan als militair op te zeggen en voor een onzekere keuze te gaan wat mij leuker leek.
Als ondernemer ben je bewust, onbewust en verplicht best veel met geld bezig. Je hebt geen vast salaris, soms heb je het gevoel dat je geld bij elkaar sprokkelt en voor de btw-aangifte duik je elk kwartaal diep in je cijfers. Ik vind dat ik behoorlijk verstandig ben, omdat ik een pensioenrekening heb, waar ik consequent maandelijks op spaar en later pas bij kan. Soms ben ik bang dat mijn ondernemerskaartenhuis in elkaar stort. Het gaat ook weleens een maand of een paar niet oké, maar uiteindelijk komt het altijd weer goed.
Vind ik geld belangrijk? Ja, vooral wat je ermee kan. Ik zie geld als een ruilmiddel. Ik maak mensen blij en ik speel een belangrijke factor in hun grootste goed: hun gezondheid en help mensen verder. Voor mijn dienst krijg ik geld en daarmee kan ik mijzelf onderhouden en leuke dingen doen. Hoe meer ik ruil, hoe meer ik kan investeren of kan geven.
Maakt geld gelukkig? Ik denk dat je ongelukkig kan zijn als je schulden, te weinig of geldzorgen hebt. Ik heb verschillende maandsalarissen gehad in mijn leven, maar het zijn vooral andere omstandigheden die bepalen of ik gelukkig ben, niet het geld.
Ik heb een aantal leuke vragen voor je waar je mee aan de slag kan om te kijken hoe het met jouw money mindset zit:
Hoe gingen je ouders ermee om en wat heb jij meegekregen/overgenomen?
Welke emoties voel jij bij het woord geld?
Wat zijn je overtuigingen? (Ben jij het waard?)
Heb jij specifieke gelddoelen wat je wilt verdienen/sparen, houd je alles bij, waarom wel/niet?
Wat past het beste bij jou als het om geld gaat: ontspannen, krampachtig, zakelijk, big spender, neutraal, spaarder, negatieve gevoelens, angstig of geld moet rollen.
Esther de Boer