Olie- en Korenmolen Woldzigt vertegenwoordigt provincie Drenthe in de finale van de Erfgoedvrijwilligersprijs 2024. Op 13 december 2024 reikt minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de Erfgoedvrijwilligersprijs 2024 uit.
Uit 76 aanmeldingen zijn twaalf finalisten geselecteerd een uit elke provincie. De geselecteerde vrijwilligersteams strijden om de felbegeerde prijs van 10.000 euro. Het publiek kan tot en met 30 november 2024 stemmen op hun favoriet.
In de nominatieperiode zijn inzendingen ontvangen vanuit alle Nederlandse provincies (met uitzondering van Groningen) én vanuit Caribisch Nederland. In samenwerking met Stichting OPEN (Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland) is er per provincie één finalist gekozen.
Finalist 'Olie- en Korenmolen Woldzigt' uit Drenthe
Olie- en Korenmolen Woldzigt in Roderwolde heeft een enthousiast team van 21 olieslagers die de molen draaiend en maalvaardig houden, cruciaal voor behoud van de molen. Elke eerste zaterdag van de maand wordt er olie geslagen, wat bezoekers een unieke en leerzame ervaring biedt. Afgelopen seizoen produceerde Woldzigt 250 liter lijnolie voor de verf- en drukinktindustrie. In april werd een 24-uurs olieslagmarathon georganiseerd om dit bijzondere ambacht te promoten. Het ambacht van olieslaan, nu officieel Nederlands Immaterieel Erfgoed, bevordert het behoud van cultuurhistorische molens in Drenthe. Daarnaast geeft het team olieslag-instructies aan molenaars in opleiding.
Stemmen
Het publiek kan stemmen tot en met 30 november op de finalisten via
www.erfgoedvrijwilligersprijs.nl/stemmen. Het publieksoordeel weegt voor 50 procent mee. Begin december komt ook een onafhankelijke jury, onder leiding van juryvoorzitter Ingrid van Engelshoven (oud-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), bij elkaar om uit de finalisten hun top drie te selecteren. Het juryoordeel weegt voor de andere 50 procent mee.
Prijsuitreiking op 13 december
Op vrijdag 13 december 2024 vindt de prijsuitreiking plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst wordt de winnaar bekend gemaakt, die een cheque van 10.000 euro ontvangt. De helft van dit bedrag is vrij te besteden, bijvoorbeeld aan teamactiviteiten, terwijl de andere helft wordt ingezet om kennisoverdracht binnen het vrijwilligerswerk te bevorderen. Daarnaast ontvangen de teams die op de tweede en derde plaats eindigen elk een cheque van 5.000 euro, eveneens verdeeld voor eigen besteding en kennisoverdracht.
De uitreiking krijgt een extra feestelijke sfeer door de aanwezigheid van Open Monumentendag-ambassadeur Janny van der Heijden. Als presentator zal zij de uitreiking begeleiden en het publiek meenemen in de verhalen achter de finalisten. De uitreiking is toegankelijk voor iedereen die zich tijdig aanmeldt voor een gratis ticket via de website (op=op).
De Erfgoedvrijwilligersprijs
De Erfgoedvrijwilligersprijs is in 2020 in het leven geroepen door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, als blijk van waardering voor de vele vrijwilligers die zich inzetten binnen de erfgoedsector. Minister Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap): “Duizenden vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in voor het rijke Nederlandse erfgoed. Prachtig dat zij het verleden verbinden met het heden en de toekomst van hun omgeving. En dat rond monumenten, ambachten, musea en ander erfgoed levendige gemeenschappen ontstaan en voortbestaan. Ik vind het heel belangrijk dat deze vrijwilligers met een prijs de eer krijgen die ze toekomt.”
De uitreiking van de Erfgoedvrijwilligersprijs wordt georganiseerd door stichting Nederland Monumentenland.