Regenboogweek 2024 in Drenthe, een week vol activiteiten

10 okt , 11:20 Nieuws
regenboogvlag rainbow flag ccby sa 20 wikipedia benson kua
CC BY-SA 2.0/Wikipedia Commons/ Benson Kua
Drenthe viert vanaf vrijdag 11 oktober de Regenboogweek met een week vol activiteiten ter ere van seksuele diversiteit en inclusie. "Zijn wie je bent en je veilig voelen, dat is voor ons allemaal van groot belang", aldus de provincie.

Samen voor gelijkheid

Als eerste Regenboogprovincie van Nederland werkt Drenthe al jarenlang samen met haar gemeenten om te zorgen voor veiligheid en acceptatie voor al haar inwoners. Gedeputeerde Yvonne Turenhout: “In Drenthe vinden we het belangrijk dat iedereen de vrijheid voelt om lief te hebben wie ze willen. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om op te komen voor gelijkheid en acceptatie. Het is prachtig om te zien hoe in de hele provincie activiteiten plaatsvinden om hier aandacht voor te vragen.”
Regenboogambassadeur van Drenthe, Henk Nijmeijer, voegt hieraan toe: “Het initiatief van de Regenboogweek in Drenthe is een belangrijk signaal. Het laat zien dat inclusie en acceptatie hoog op de agenda staan in al onze gemeenten. Door op lokaal niveau aandacht te besteden aan deze onderwerpen, maken we duidelijk dat iedereen welkom is en dat er geen plaats is voor haat, discriminatie of uitsluiting. Samen werken we aan een provincie waarin iedereen, ongeacht seksuele geaardheid of genderidentiteit, zichzelf kan zijn.”

Coming Outdag en meer

De jaarlijkse Coming Outdag op 11 oktober vormt het startpunt van de Regenboogweek. Net zoals er aandacht is voor mensen met een beperking tijdens de Week van de Toegankelijkheid (7 t/m 12 oktober), wordt in deze week extra aandacht gevraagd voor de LHBTIQA+ personen. Tijdens de Regenboogweek zijn er tal van activiteiten waaraan iedereen kan deelnemen. Verschillende exposities en evenementen nodigen uit tot gesprekken over acceptatie en veiligheid.

Sociale Agenda

Inclusie is een belangrijk thema voor de provincie Drenthe. We willen dat iedereen mee kan doen en dat iedereen ertoe doet. Maar dit is nog niet voor alle inwoners van Drenthe zo. Sommige mensen worden buitengesloten of gediscrimineerd, bijvoorbeeld vanwege hun genderidentiteit. De provincie Drenthe werkt aan een inclusieve samenleving. We helpen gemeenten met het maken van regenboogbeleid, zetten een regenboogambassadeur in en geven subsidies aan activiteiten die de positie van LHBTIQA+ personen versterkt.

Activiteiten

Op de pagina van de Sociale Agenda staat een overzicht van alle geplande activiteiten in Drenthe. Ook in Assen zijn verschillende activiteiten waaronder lezingen, voorstellingen en workshops.