Twee bankjes voor de woonzorglocatie Vierackers

23 okt , 11:30 Nieuws
paul van de meche liesbeth vogelzang jenny sterkenburg bouwe krijgsheld jan traas
via Lions Club Assen
Twee bankjes zijn vorige week donderdag aangeboden aan de Vierackers in Assen door de Lions Club Assen. De Vierackers is een kleinschalige woonzorglocatie voor mensen met dementie.
Jenny Sterkenburg, manager woon/zorg en Liesbeth Vogelzang, dagbestedingscoach, zijn blij met dit cadeau. “Onze bewoners vinden het prettig om rond te lopen. Als er dan zo’n mooi bankje staat gaan ze wat makkelijker zitten en een praatje met elkaar maken,” aldus Jenny Sterkenburg.
Het idee voor de bankjes ontstond tijdens een brainstormavond van de Lions Club. “Als serviceclub denken we regelmatig na over projecten waarmee we leuke dingen kunnen doen voor de medemens uit Assen en omgeving. Akkelys Lukkes kwam met het voorstel om bankjes te maken. Bankjes zorgen voor verbinding. Ze nodigen uit om met elkaar in gesprek te gaan. En het versterkt ook de band binnen de club: met een aantal handige en creatieve leden hebben we verschillende kleurige bankjes gefabriceerd,” vertelde Jan Traas.
Traas heeft samen met Paul van de Meché, Bouwe Krijgsheld, Albert Knol en Albert de Boer inmiddels vijf bankjes in elkaar gezet. Daarvoor mochten de mannen gebruik maken van de bouwtekening van Floris Hovers. Kunstenaar Hovers heeft voor de Volkskrant een stevig en comfortabel houten bankje ontworpen. Hij noemt het zelf “een sympathiek bankje om op te zitten, liggen, staan, hangen, uit te rusten, naar de vogels te kijken of een krant te lezen.”
Afgelopen december heeft Lions Club Assen op de Kerstmarkt van Assen Bloeit in de Open Hof drie bankjes verkocht. De opbrengst is voor de Goede Doelen-pot. “Maar wij kunnen niet concurreren met commerciële partijen, dus het is veel leuker om het aan te bieden aan organisaties die er een goede plek voor hebben,” volgens Jan Traas.
Het blauwe bankje staat naast de piano waar een vrijwilliger iedere donderdagmiddag op speelt. “Bewoners horen dat en komen die kant op. Nu kunnen ze fijn zitten luisteren. En het tweede bankje is in de lange gang gezet, zodat wie wil daar even kan pauzeren,” zei Liesbeth Vogelzang.
De delegatie van Lions Club Assen ging overigens niet met lege handen naar huis. Als dank kregen de leden twee doosjes Drentsche turfjes mee.
(Op de foto v.l.n.r. Paul van de Meché, Liesbeth Vogelzang, Jenny Sterkenburg, Bouwe Krijgsheld, Jan Traas)