Oproep: 'Wie wil meehelpen de Assense struikelstenen schoon te maken?'

23 okt , 9:20 Nieuws
1536px assenstolpersteinebrinkstraat cc by ssa 40 vysotsky
CC BY-SA 4.0/Wikipedia Commons/Vysotsky
De Drentse Stekken, de jongerentak van GroenLinks Drenthe, maken op zaterdag 9 november de struikelstenen in Assen schoon en roept iedereen die wil op om mee te helpen. Deze struikelstenen, die als eerbetoon aan Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zijn neergelegd, zijn vorig jaar voor het laatst door de gemeente Assen schoongemaakt. In totaal liggen er 420 struikelstenen in Assen.
Het idee ontstond naar Duits voorbeeld, men elk jaar de struikelstenen schoonmaakt. “Ik zag de oproep in Groningen en realiseerde me dat zo’n initiatief niet in Assen bestaat,” zegt initiatiefnemer Bert Bremer. “Het is ontzettend belangrijk dat we deze zwarte bladzijde in onze geschiedenis blijven herdenken. Op 9 november is het 86 jaar geleden dat de Kristallnacht plaatsvond, dus dat is het perfecte moment voor deze herdenking.”
Tanno van de Kamp, intern coördinator van de Drentse Stekken, is blij om mee te helpen. “Voor mij is dit persoonlijk een belangrijk moment van bezinning, omdat mijn overgrootvader Joods was en de Oorlog gelukkig overleefde. Zoveel Joodse families hadden dat geluk niet en hen herdenken is daarom ook ontzettend belangrijk voor mij.”
De schoonmaakactie begint om 12.00 uur voor het gemeentehuis van Assen. Voor schoonmaakspullen wordt gezorgd, aanmelden kan door een e-mail te sturen naar [email protected].
(Bron: ingezonden bericht)