Wisselvallig weer met zon en regen, dinsdag en woensdag natte dagen

08 mei 2023, 9:25 Nieuws
dragonfly ga98182f00 1920 libelle dauw mist vorst adina voicu via pixabay
De komende week is het wisselvallig, waarbij vooral de dinsdag en woensdag natte dagen worden.
Maandagochtend breekt in het noorden van het land de zon door, na een dag grijs begin. In de middag stijgen de temperaturen naar ongeveer 20 graden. In de loop van de dag ontstaan stapelwolken, waarvan enkelen uitgroeien tot een (onweers)bui.
In de kustprovincies wordt het 18 of 19 graden met wolkenvelden en slechts af en toe zon. Op de stranden langs de westkust en op de Waddeneilanden kan mist van zee voorkomen. De temperatuur in deze mist is slechts een graad of 10.
Morgenavond komen in het oosten en noordoosten eerst nog enkele onweersbuien voor. Vanuit het westenvolgt een regengebied. In de nacht naar dinsdag volgt in het hele land van tijd tot tijd regen bij temperaturen rond een graad of 12.
Dinsdag wordt een natte dag doordat het regengebied blijft hangen. Vanuit het westen wordt het in de middag droger, maar in de oostelijke helft van het land kan het nog een tijd regenachtig blijven. De maxima liggen rond de 16 of 17 graden.
Ook woensdag is het waarschijnlijk ook behoorlijk nat. De verwachting is volgens Weeronline nog wat onzeker. Het kan een mindere dag zijn met op de meeste plaatsen bewolking en regen, maar bij een gunstige scenario is er een mix van wolken, buien en af en toe zon, waarbij het in de loop van de dag droger wordt. Het wordt opnieuw een graad of 16 bij een matige, aan zee vrij krachtige, wind uit het westen tot zuidwesten.
Na woensdag krijgen we vaker de zon te zien en stijgt de temperatuur naar gebruikelijke waarden tussen de 16 graden in de kustgebieden tot 20 graden in het oosten en zuiden van Nederland. Er is nog kans op enkele buien. De minima komen uit rond een graad of 8. Dit zijn vrij gebruikelijke temperaturen voor half mei.

IJsheiligen

Van 11 tot en met 14 mei zijn de dagen van de IJsheiligen. Dat zijn volgens weerkundigen de laatste dagen in in het voorjaar dat het kan vriezen. De IJsheiligen zijn Katholieke heiligen die hun feestdag (naamdag) van 11 tot en met 14 mei hebben. Dit zijn: Sint Mamertus (11 mei), Sint Pancratius (12 mei), Sint Servatius van Maastricht (13 mei) en Sint Bonifatius van Tarsus (14 mei). De IJsheiligen duiden het moment aan waarna de meeste nachtvorst en gevaar voor planten voorbij is.
Vanaf donderdag wordt het in de nachten iets kouder. De temperatuur schommelt dan tussen de 6 en 10 graden. Landinwaarts kan het kwik dalen tot 4 graden, maar de kans op nachtvorst is zeer klein. De IJsheiligen vormen een periode in mei die wordt gezien als de overgang van weer met mogelijk nachtvorst naar meer zomers getint weer.