WZA lanceert verpleegkundige intake: Efficiëntere zorg en betere patiëntbeleving

22 okt , 11:25 Nieuws
leidinggevende gea de jonge dagcentrum wza
©WZA/ Leidinggevende Gea de Jonge van het dagcentrum
Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) heeft de verpleegkundige intake maandag gelanceerd. Dit digitale systeem, dat de preoperatieve zorg efficiënter maakt, ging maandag live via EPOS (Elektronische Pre Operatieve Screening), meldt het WZA.
De anesthesie-afdeling werkt al met EPOS, maar nu wordt het systeem uitgebreid voor verpleegkundige intake. Gea de Jonge, leidinggevende van het Dagcentrum WZA, is enthousiast: “Deze ontwikkeling brengt veel voordelen met zich mee, zowel voor de patiënt als voor de verpleegkundige.”

Efficiëntie en patiëntvriendelijkheid

De nieuwe werkwijze betekent dat de verpleegkundige intake niet langer een standaard anamnese vereist. “Patiënten krijgen aanvullende vragen in de EPOS-vragenlijst, waardoor de intakeverpleegkundige gerichte antwoorden ontvangt die belangrijk zijn voor het pre- en postoperatieve proces,” legt De Jonge uit. Dit zorgt ervoor dat dubbele vragen voorkomen worden en alleen een telefonisch consult plaatsvindt als dat echt nodig is.
Een bijkomend voordeel is dat het spreekuur van vijf dagen teruggebracht wordt naar twee tot drie dagen. Deze efficiencyslag heeft geleid tot minder inzet van verpleegkundigen, zonder dat de zorg voor patiënten hierop inboet.

Eén vragenlijst, minder herhaling

Het grote voordeel van de nieuwe werkwijze is dat patiënten nog maar één vragenlijst hoeven in te vullen, ongeacht of het gaat om de verpleegkundige intake of de preoperatieve screening. De integratie van beide modules zorgt ervoor dat zowel de verpleegkundige als de anesthesioloog toegang hebben tot dezelfde gegevens.

Verdere ontwikkelingen

De introductie van de verpleegkundige intake via EPOS is een belangrijke stap in de verbetering van de zorgprocessen binnen het WZA. Dit maakt het WZA één van de eerste ziekenhuizen die deze efficiënte werkwijze toepast. De ervaring die nu wordt opgedaan, kan de basis vormen voor verdere uitrol binnen andere ziekenhuizen.