Superjachtmaan en komeet Tsuchinshan-ATLAS te zien aan nachtelijke hemel

17 okt , 11:25 Nieuws
moon 220925 1280 maan
Publiek Domein
Deze week is nog een bijzonder verschijnsel te zien aan de nachtelijke hemel, naast de komeet Tsuchinshan-ATLAS. Deze week is de volle supermaan, ook de 'jachtmaan' genoemd te zien. Het is de grootste en helderste maan van 2024.
Ongeveer een keer per maand is het volle maan, maar deze week is sprake van een volle supermaan. Deze maan wordt ook jachtmaan genoemd, meldt Weeronline. De volle maan is deze week ongeveer drie dagen zichtbaar van 16 tot en met 18 oktober. Op 17 oktober om 13:26 uur is het volle maan.
Voor de tweede keer dit jaar is sprake van een supermaan. De 'superjachtmaan' volgt op de oogstmaan van september, die het dichtst bij de herfst ligt.
Een supermaan is ongeveer 7 procent groter en 14 procent helderder dan een ‘normale’ volle maan. De maan staat op een afstand van 357.364 km en gemiddeld staat de maan op een afstand van 384.000 km. De ene keer staat de maan dichter bij de aarde dan de andere keer en de oorzaak hiervan is dat de maan geen cirkelvormige, maar een eivormige (elliptische) baan om de aarde heeft.

Naam

De naam komt van vroeger, als de boeren klaar waren met het oogsten van de akkers onder het licht van de oogstmaan. Tegen de tijd van de volgende volle maan waren de velden schoon, zodat de jagers de dieren voor de winter makkelijk konden zien tijdens hun zoektocht naar voedsel. Bovendien komt de volle maan bij zonsondergang op en gaat onder bij zonsopgang.
De weersverwachting voor deze week ziet er vrij goed uit om de maan te spotten. Ondanks dat er wolkenvelden voorbij trekken, zijn er ook brede opklaringen waarin het maanlicht goed is te zien.
De volgende volle maan zal op 15 november zijn en dan is sprake van een volle bevermaan. De laatste volle maan dit jaar is op 15 december.

Komeet Tsuchinshan-ATLAS

In deze periode is ook de komeet Tsuchinshan-ATLAS te zien met het blote oog of een verrekijker. 80.000 jaar geleden kon deze komeet voor het laatst gezien worden. Deze komeet met "staartster" is eerst vooral in de avondschemering zichtbaar. De komeet komt echter steeds hoger aan de hemel, waardoor deze steeds langer aan de donkere nachthemel te zien zal zijn. Dit wazig bolletje met een zeer lange, rechte staart wijst in onze streken naar linksboven.