WZA: 'Transformatieplan Herstelgerichte zorg goedgekeurd'

16 okt , 9:25 Nieuws
241015 herstelgerichte zorg hed
Het transformatieplan Herstelgerichte zorg is goedgekeurd door zorgverzekeraars Zilveren Kruis en VGZ. Het Drents samenwerkingsinitiatief voor Herstelgerichte zorg in de regio is een gezamenlijke transformatieplan van Icare, Interzorg Noord Nederland en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA).
Hiermee komt de komende twee jaar ruim 3 miljoen euro vrij uit het Integraal Zorg Akkoord (IZA) voor het toekomstbestendig maken van de revalidatie- en herstelzorg. Dat meldt het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA).
“Het is heel fijn dat de zorgverzekeraars meegaan in de beweging die we in Drenthe maken”, zegt Peter van der Noord, bestuurder van Interzorg. “Dat helpt ons.” Al zegt hij er tegelijk bij dat die beweging sowieso niet meer stopt. “We gaan met drie organisaties samen de revalidatie- en herstelzorg in de regio anders inrichten. Met als ambitie: zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan. Daarbij kijken we hoe we kunnen aansluiten op de vraag van onze inwoners, cliënten of patiënten. En wel op zo’n manier dat onze zorgprofessionals zich daar goed bij voelen.” Transformeren én samenwerken is ook noodzakelijk, zegt Hans Mulder, raad van bestuur van het WZA. “De zorgvraag groeit met 4% en de arbeidsmarkt krimpt. Dat kunnen we alleen opvangen door onze mensen en expertise met elkaar te delen.”

Herstelgerichte zorg in de regio

Met het programma Herstelgerichte zorg in de regio wordt ingezet op ziekenhuis verplaatste zorg, gezamenlijke triage, afbuigen van de SEH, digitalisering en ambulantisering. Vooruitlopend op de goedkeuring van het transformatieplan zijn de drie organisaties daar al langer mee bezig. Zo worden (kwetsbare) ouderen vanuit de Spoedeisende hulp nu niet meer automatisch opgenomen. Door gezamenlijke triage kan zo’n patiënt vaak direct naar Revalidatiecentrum Boshof (Icare) of Anholt (Interzorg), de beide revalidatie- en herstelcentra in de regio.

Samen in één pand

Naast het transformeren van de zorg, zetten de drie organisaties ook in op één gezamenlijk pand. Dit voorjaar hebben ze de intentie uitgesproken om samen nieuw te bouwen op het terrein van het WZA. Met als doel om alle revalidatie- en herstelzorg voor de regio op één plek aan te bieden.
Een gezamenlijk pand gaat een mooie boost geven aan de transformatie die we voor ogen hebben, zegt Koen Verburg, geriater in het WZA. “Soms heeft een patiënt in een revalidatiesetting nog ziekenhuiszorg nodig. Dan helpt het als de schotten weg zijn. Iets als een infuus – waarvoor iemand nu nog naar het ziekenhuis moet – kunnen we dan ook gewoon in de revalidatieomgeving geven.” Omgekeerd geldt hetzelfde, zegt Nienke Kiers, specialist ouderengeneeskunde bij Icare. “Als een geriatrische patiënt langer in het ziekenhuis moet blijven of juist terug moet vanuit de revalidatie, zijn wij dichtbij om mee te denken en ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk functieverlies optreedt.”

Hetzelfde toekomstbeeld

De bestuurders van Icare, Interzorg en het WZA hebben er alle vertrouwen in dat het ze lukt om de revalidatie- en herstelzorg in de regio toekomstbestendig te maken. Dat vertrouwen is mede ontstaan doordat ze elkaar al jaren kennen en samenwerken in Samenzorg Netwerk (voorheen Samen Zorg Assen), zegt Hans Mulder. “We kijken alle drie op dezelfde manier naar de toekomst en onderkennen het belang van samenwerken.” Het lukt, zegt Peter van der Noord, “omdat we mensen bij elkaar hebben die zeggen: ‘Wij gaan voor de béste oplossing’. We denken niet vanuit onze eigen organisaties, maar kijken samen naar wat de inwoners van Drenthe nodig hebben.” We zijn ook niet bezig met het optuigen van een nieuwe organisatie, zegt Dennis van Achthoven. “Het gaat om de inhoud, om hoe we samen zorg en behandeling organiseren. De vorm volgt dan wel.”

Meer zorgtransformatieplannen

Tegelijk met Herstelgerichte zorg zijn in Drenthe nog een aantal transformatieplannen ingediend. Naast Hart voor Elkaar – dat onlangs werd goedgekeurd – gaat het om Medisch Generalistische Zorg en Palliatieve Zorg. Het zijn plannen die samen bijdragen aan een brede gezamenlijke gezondheidsbeweging die in Drenthe De Gezonde Marke wordt genoemd.